Blauwe elegantie in de gastronomie en de theecultuur - vlindererwtbloemen

maart 15, 2024

kratom world butterfly pea tee blau imunnity

Het drinken van thee is traditie in veel culturen. En wie houdt er nu niet van om thee te drinken op koude dagen of na een zware dag. Er zijn veel soorten thee om uit te kiezen. De meest populaire zijn groene thee, zwarte, oolong, gember, witte, rooibos- en kruidenthee. 

Als u nieuw bent bij het drinken van thee kent u misschien niet veel soorten unieke theesoorten, zoals vlindererwtbloementhee. Maar als u hem eenmaal tegenkomt, zult u hem waarschijnlijk niet vergeten vanwege zijn fascinerende kleurverandering.

Naast de kleurverandering zal deze thee ook uit een ander oogpunt voor u interessant zijn. Vlindererwtbloem vol gezondheidsbevorderende stoffen, waaronder antioxidanten, of pigmenten die voedsel en dranken op natuurlijke wijze kleuren. Met de bijzondere blauwe bloemblaadjes en opmerkelijke veelzijdigheid heeft deze bloem de aandacht getrokken van kruidenliefhebbers, chef-koks en gezondheidsbewuste mensen over de hele wereld. In dit artikel gaan we dieper in op waar en hoe deze thee wordt geproduceerd, op de voedingsstoffen, de mogelijke voordelen en bijwerkingen ervan.

Geschiedenis: 

Vlindererwt (in het latijn: Clitoria ternatea) of vlindererwt is een plant afkomstig uit Zuidoost-Azië. Deze theesoort staat vooral bekend om zijn levendige kleuren, omdat de thee na het trekken in water een opvallende blauwe tint krijgt. De thee werd ontdekt en genoemd door de Duitse botanicus Johann Philipp Breyne tijdens een expeditie naar het eiland Ternate in Indonesië in 1800. Hij was een tijdgenoot van Charles Darwin en beiden hielden zich bezig met de ideeën van natuurlijke selectie en de evolutie van soorten.

De bloemen van deze plant hebben de vorm van vrouwelijke geslachtsorganen, vandaar de Latijnse naam van het geslacht Clitoria. Zoals het tweede deel suggereert, is de thee afkomstig van het eiland Ternate en heeft hij zich verspreid naar Zuidoost-Azië en andere continenten. In zijn natuurlijke omgeving wordt hij meestal aangetroffen aan de randen van bossen en nabij rivieroevers. Maar deze plant kan ook als kamerplant gebruikt worden en is ook een prachtige sierplant op schuttingen of stevige hekjes. Daarnaast is hij ook nuttig als peulvrucht omdat hij stikstof in de bodem bindt. Hij gedijt het beste op vochtige en neutrale grond, maar kan ook periodes van droogte verdragen. De plant heeft onderscheidende kenmerken die hem onmiskenbaar maken. De plant produceert tot 6 meter lange wijnstokken met elliptische bladeren, maar het opvallendste zijn de diepblauwe bloemen. Eenmaal geoogst worden de bloemen gebruikt in een verscheidenheid aan culinaire en wellnesstoepassingen, waaronder thee, kruidengeneesmiddelen en levendige kleurstoffen voor levensmiddelen. Vanwege zijn rijke culturele geschiedenis en diverse toepassingen is de vlindererwtbloem in veel Aziatische culturen een populaire en iconische botanische plant geworden.

De inwoners van Ternate begonnen vlindererwt te gebruiken in de Ayurvedische geneeskunde. De reden om de bloem in hun geneespraktijk te gebruiken was het hele scala aan gezondheidsbevorderende stoffen die de plant zou bevatten, al zullen we daar later over praten. Het belangrijkste gebruikte middel was destillatie tot thee, waardoor gebruikers deze gemakkelijk konden consumeren. De thee heeft gunstige effecten en neemt de kleur over, waardoor vlindererwtenthee een interessante blauwe of paarse kleur krijgt. Alleen al de kleur bracht vlindererwtenthee in het bewustzijn van de moderne samenleving, hoewel de cosmetische en gezondheidseffecten de thee een vaste plaats gaven in het consumptiegedrag van mensen.

Als het gaat om het vermogen van de vlindererwtbloem om van kleur te veranderen, is het belangrijkste woord zuur. Deze plant verandert heet water met een pH tussen 4 en 8 in blauwtinten die variëren van donker kobalt tot fascinerend azuurblauw. Nog één scheutje citroenzuur en het water kleurt weer, dit keer helder paars. 

Gezondheidsvoordelen van vlindererwt: 

1. De thee zit vol ontstekingsremmende stoffen

Historisch gezien werd vlindererwtenthee beschouwd als een natuurlijke remedie voor de symptomen van vele aandoeningen, waaronder koorts, ontstekingen, artritische pijn veroorzaakt door afbraak van collageen en diabetes, om er maar een paar te noemen. (1)

Omdat ze rijk zijn aan antioxidanten, kunnen vlindererwtbloemen helpen bij het bestrijden van oxidatieve stress en vrije radicalen, twee belangrijke factoren die bijdragen aan veroudering en de ontwikkeling van ziekten. (2),(3)

Deze antioxidanten omvatten:

  • Kaempferol: antioxidant is uitgebreider bestudeerd dan andere en vertoont verschillende voordelen. Uit reageerbuisstudies blijkt dat kaempferol in beperkte hoeveelheden kankercellen kan doden. (5)
  • p-coumaarzuur: Deze antioxidant is iets minder bekend, maar vroege onderzoeken suggereren dat het een ontstekingsremmend, antimicrobieel en antiviraal middel in één samenstelling is. Deze effecten suggereren dat het ons kan helpen ziekten te doorstaan en de algehele gezondheid te behouden. (6)
  • Delfinidine 3,5-diglucoside: Deze antioxidant is de minst bekende van de drie antioxidanten die voorkomen in C. ternatea, maar wordt  in verband gebracht met het verbeteren van de immuunfunctie en het doden van darmkankercellen. (7)

In een onderzoek uit 2021 werd gekeken naar het gebruik van C. ternatea-extract om de huid van proefpersonen te revitaliseren. Volgens de standaard wetenschappelijke procedure werden de proefpersonen verdeeld in een test- en een controlegroep, waarbij de laatste een placebo kreeg in plaats van het extract. De resultaten toonden aan dat plaatselijke toepassing van C. ternatea-extract de hydratatie van de huid met 70% verhoogde in vergelijking met de placebogroep. Deze rehydratatie herstelt de elasticiteit en het uiterlijk van de huid en voorkomt tekenen van veroudering zoals rimpels. (8)

Wat de gezondheid van het haar betreft, werd negen jaar eerder, in 2012, een ander onderzoek uitgevoerd om te bepalen of C. ternatea een effectieve haargroeistimulator is. In het onderzoek werd C. ternatea vergeleken met minoxidil, een veel voorkomende en redelijk succesvolle behandeling tegen haarverlies die bij de meeste apotheken verkrijgbaar is. De resultaten suggereren dat C. ternatea iets effectiever is dan minoxidil. (9)

Deze onderzoeken bevestigen dat C. ternatea potentieel heeft als supplement voor de gezondheid van haar en huid, maar er is meer onderzoek nodig voordat deze theorie hetzelfde niveau bereikt als andere producten. De antioxidanten in de vlindererwtbloem versterken deze eigenschappen echter, omdat antioxidanten schade kunnen voorkomen die leidt tot voortijdig haarverlies en rimpels. Dat betekent dat deze eerste studies gefundeerd zijn. (10)

2. De bloem heeft natuurlijke antimicrobiële en immuniteitsversterkende effecten

Er wordt aangenomen dat vlindererwtbloem antimicrobiële en ontstekingsremmende effecten heeft vanwege de aanwezigheid van verbindingen zoals p-coumarinezuur en delfinidineglucoside. Het consumeren van deze plant en thee kan ook virussen en infecties bestrijden. (11)

Onderzoek wijst uit dat vlindererwtenthee een gezonde spijsvertering en darmgezondheid kan helpen bevorderen, wat sterk verband houdt met de werking van het immuunsysteem, en het spijsverteringskanaal kan beschermen tegen krampen, misselijkheid, brandend maagzuur en zweren. Het kan mogelijk ook de ontgifting ondersteunen en het vermogen van de lever om schadelijk afval uit het lichaam te verwijderen, omdat het werkt als een mild laxeermiddel en een natuurlijk diureticum.

Bovendien is gebleken dat Clitoria ternatea anthelmintische eigenschappen heeft, dus wordt deze plant soms gebruikt om parasitaire infecties te behandelen.

Een ander immuniteitsversterkende effect van dit kruid is het vermogen om de gezondheid van de luchtwegen te ondersteunen. Het kan helpen slijm en vocht uit de longen en luchtwegen te verwijderen en irritatie en ontstekingen te verminderen, waardoor het een steun kan zijn bij de behandeling van bronchitis, verkoudheid en hoest. Er wordt ook aangenomen dat het nuttig is bij het beheersen van astma en allergieën. In de Ayurvedische traditie was de Clitoria ternatea-bloem een van de meest gebruikte ingrediënten in verschillende preparaten ter behandeling van ademhalingsproblemen. (12)

3. Ondersteunt de cognitieve gezondheid

Sommige onderzoeken, waaronder dieronderzoek, suggereren dat Clitoria ternatea de hersenniveaus van acetylcholine kan verhogen, een stof die gunstig is voor de concentratie, het geheugen en andere cognitieve vermogens.

Vanwege het vermogen om oxidatieve stress te bestrijden, kan vlindererwtbloem nuttig zijn voor het vertragen van leeftijdsgerelateerd geheugenverlies en voor algemene ondersteuning van de geestelijke gezondheid, inclusief bescherming tegen angst, de effecten van chronische stress, depressie en ADHD. (13) 

4. Het kan uw gezichtsvermogen helpen beschermen

De antioxidanten in Clitoria ternatea kunnen de ogen beschermen tegen schade door vrije radicalen, waaronder schade door de zon, irriterende stoffen en de effecten van een slecht dieet. Het kan ook helpen de bloedtoevoer naar de ogen te verbeteren.

Clitoria ternatea-extracten en ooggels worden in sommige gevallen gebruikt om zichtgerelateerde problemen te behandelen, zoals glaucoom, beschadigd netvlies, wazig zicht, slecht nachtzicht en vermoeide/droge/vermoeide ogen. (14) 

5. Ondersteunt de gezondheid van huid en haar

Bij plaatselijk gebruik kan vlindererwtbloem tekenen van vroegtijdige huidveroudering voorkomen, zoals verlies van elasticiteit, fijne lijntjes en een ongelijkmatige teint en textuur.

Er zijn aanwijzingen dat het de hydratatie van de huid kan verhogen en kan beschermen tegen schade door de zon dankzij antioxidanten zoals polyfenolen. Omdat het ontstekingsremmende effecten heeft, kan het ook helpen bij de behandeling van huiduitslag, zwelling, jeuk en dermatitis of allergieën die de huid aantasten. (15)

Een ander voordeel is het vermogen van vlindererwt om een gezonde hoofdhuid en haargezondheid te helpen behouden. Men veronderstelt dat het helpt om meer bloed naar de haarzakjes te brengen en ontstekingen te verminderen die de haargroei kunnen belemmeren. Als gevolg hiervan vindt u het in sommige shampoos, conditioners en andere haarproducten die zijn ontworpen om grijs wordend en dunner wordend haar te verminderen. (8)

6. De plant helpt bij metabolische functies

Clitoria ternatea kan hypertensie (hoge bloeddruk) en hoog cholesterol helpen verlagen, andere cardiovasculaire functies ondersteunen en de bloedsuikerspiegel stabiliseren, zoals blijkt uit sommige dierstudies. Sommige onderzoeken tonen aan dat het ook kan beschermen tegen symptomen die verband houden met diabetes en insulineresistentie, doordat het oxidatieve stress kan vermijden. (16)

Net als andere planten met veel antioxidanten is het mogelijk dat vlindererwt mogelijk helpt bij het afvallen en beschermt tegen zwaarlijvigheid door de algemene metabolische voordelen ervan, hoewel er meer onderzoek nodig is naar dit onderwerp. (17)

7. Strijd tegen ziekten

Naast al deze andere voordelen is vlindererwt een van de plantensoorten, zo niet de enige, die specifieke peptiden produceert die cyclotiden worden genoemd (16). Hoewel medische onderzoeken naar de effecten van de cyclotiden in deze bloem nog voorlopig zijn, zijn er aanwijzingen dat ze giftig zijn voor kankercellen en dat ze eigenschappen vertonen die HIV, verschillende vormen van kanker en andere schadelijke ziekten kunnen bestrijden. Naast de krachtige cyclotiden is de bloem ook ontstekingsremmend, antimicrobieel en stimuleert ze de bloedstroom door het lichaam, wat kan helpen de symptomen te verlichten die gepaard gaan met schadelijke ziekten. (17) 

Hoe vlindererwt te gebruiken?

Clitoria ternatea wordt meestal geconsumeerd als thee of extract, gemaakt van de bladeren en bloemblaadjes van de plant. In Maleisië en Singapore wordt het gebruikt om rijst op natuurlijke wijze te kleuren in gerechten als nasi kerabu, pulut inti, kuih tekan en pulut tai tai. Vlindererwtbloementhee is al eeuwenlang een populaire drank in Zuidoost-Azië. Wanneer het warm wordt geserveerd, wordt het vaak gecombineerd met citroen en honing, waardoor het een populaire keuze is na het diner en een gebruikelijke verfrissing in een kuuroord, in het Thais bekend als nam dok anchan. Wanneer het koud wordt geserveerd, wordt blauwe vlinderthee verrijkt met ingrediënten zoals kaneel, gember, honing, munt en passievrucht.

Hoe smaakt een vlindererwtbloem? Er wordt beschreven dat het een delicate bloemige smaak heeft met een vleugje zoetheid, vergelijkbaar met kamillethee. Eén kopje gebrouwen vlindererwtenthee bevat ongeveer vijf calorieën of minder en bevat geen cafeïne, vet, eiwit, koolhydraten of suiker.

Zo maakt u thuis vlinderstofthee:

Gebruik ongeveer 1-2 theelepels gedroogde bladeren en bloemblaadjes voor een kopje thee van 250 ml. Giet zeer heet water over de gedroogde bladeren en bloemblaadjes en laat ze ongeveer 3 tot 5 minuten trekken. Kijk hoe het water een donkerblauwe kleur begint te krijgen. Als u wilt dat de thee paars kleurt, kunt u er wat citroen- of limoensap in doen. 

Traditioneel wordt vlindererwtenthee gedronken als onderdeel van een kalmerende meditatie die met een bepaalde  bedoeling begint. Het gaat erom de kleuren van de thee te zien veranderen terwijl u zich voorstelt dat u groeit en verandert.

Probeer het naast het zetten van thee ook eens in cocktails of als natuurlijke kleurstof voor levensmiddelen, bijvoorbeeld in desserts. Modernere toepassingen voor bloemblaadjes zijn onder meer het maken van nieuwe cocktails, blauwe badbommetjes en blauw ijs. (18)

Conclusie: 

De vlindererwtbloem (Clitoria ternatea) is een plant die wordt gebruikt om een voedingsrijke kruidenthee of extract van te maken. De plant zelf komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en is rijk aan antioxidanten zoals polyfenolen en anthocyanen, waardoor hij zijn helderblauwe kleur krijgt.

Gunstige effecten zijn onder meer ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen, bescherming van de hersenen, huid en ogen, gemakkelijke spijsvertering en ondersteuning van ademhalings- en metabolische functies.

Opvallend qua uiterlijk, doordrenkt van traditie en boordevol potentiële gezondheidsvoordelen, is de vlindererwtbloem meer dan slechts een fraaie verschijning in de botanische wereld. Het veelzijdige gebruik ervan in de keuken en het welzijn maakt het een uitzonderlijk ingrediënt voor diegenen die een vleugje elegantie, cultuur en gezondheid in hun leven willen brengen.

Kwaliteitsvlindererwtbloemthee is hier verkrijgbaar in de vorm van gedroogde bloemblaadjes.

butterfly pea kratom expert


Dilip Murthy is een expert die betrokken is geweest bij verschillende onderzoeken naar vlindererwt. Momenteel werkt hij bij de afdeling Biomedische Wetenschappen en Therapie, Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, Universiti Malaysia Sabah (UMS).

Bronnen:

  1. Butterfly Pea (Clitoria ternatea), a Cyclotide-Bearing Plant With Applications in Agriculture and Medicine. (n.d.). Grenzen. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpls.2019.00645/full
  2. Protective Role of Ternatin Anthocyanins and Quercetin Glycosides from Butterfly Pea (Clitoria ternatea Leguminosae) Blue Flower Petals against Lipopolysaccharide (LPS)-Induced Inflammation in Macrophage Cells. | Sigma-Aldrich. (n.d.). Merck | Duitsland. https://www.sigmaaldrich.com/CZ/en/tech-docs/paper/638933
  3. Ternatin and improved synthetic variants kill cancer cells by targeting the elongation factor-1A ternary complex - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26651998/
  4. Inhibitory effect of Clitoria ternatea flower petal extract on fructose-induced protein glycation and oxidation-dependent damages to albumin in vitro - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25887591/
  5. Kaempferol: A Key Emphasis to Its Anticancer Potential - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31248102/
  6. p-Coumaric acid and its conjugates: dietary sources, pharmacokinetic properties and biological activities - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26692250/
  7. Anthocyanins, delphinidin-3-O-glucoside and cyanidin-3-O-glucoside, inhibit immune checkpoints in human colorectal cancer cells in vitro and in silico - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31399602/
  8. Cosmetic and Dermatological Properties of Selected Ayurvedic Plant Extracts - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33503925/
  9. Europa PMC. (n.d.). Europa PMC. https://europepmc.org/article/med/22178180
  10. Antioxidants in dermatology - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29186248/
  11. Anthocyanins From Clitoria ternatea Flower: Biosynthesis, Extraction, Stability, Antioxidant Activity, and Applications - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34975979/
  12. Anti-allergy and anti-tussive activity of Clitoria ternatea L. in experimental animals - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29787795/.
  13. Protective Role of Ternatin Anthocyanins and Quercetin Glycosides from Butterfly Pea (Clitoria ternatea Leguminosae) Blue Flower Petals against Lipopolysaccharide (LPS)-Induced Inflammation in Macrophage Cells - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26120869/
  14. The antioxidant activity of Clitoria ternatea flower petal extracts and eye gel - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19367668/
  15. 5α-reductase inhibition and hair growth promotion of some Thai plants traditionally used for hair treatment - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22178180/
  16. Clitoria ternatea L. petal bioactive compounds display antioxidant, antihemolytic and antihypertensive effects, inhibit α-amylase and α-glucosidase activities and reduce human LDL cholesterol and DNA induced oxidation - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31955736/
  17. Butterfly Pea Flower ( Clitoria ternatea Linn.) Extract Ameliorates Cardiovascular Dysfunction and Oxidative Stress in Nitric Oxide-Deficient Hypertensive Rats - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33801631/
  18. Anthocyanidins and anthocyanins: colored pigments as food, pharmaceutical ingredients, and the potential health benefits. (n.d.). PubMed Centraal (PMC). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5613902/