Wetenswaardigheden over de kratomboom

november 20, 2022

Kratom Baum Header

De term Mitragyna speciosa wordt als synoniem gebruikt voor de kratomboom. Je vindt de plant ook onder de naam Rode schildboom. De plant uit Zuidoost-Azië behoort tot het plantengeslacht Mitragyna en behoort tot de Rubiaceae (rode plantenfamilie). Dit omvat meer dan 13.000 plantensoorten.

In dit verband rijst vaak de vraag: “Wat is kratom?” Kratom wordt gemaakt door de bladeren van de Mitragyna speciosa te drogen en te verwerken. Deze stof is een psychoactieve stof. De belangrijkste componenten zijn 7-Hydroxymitragynine en Mitragynine.

Het effect, de kenmerken en verspreiding van de plant vind je hier in het artikel. Het geeft je ook inzicht in de legaliteit en teelt van de stof. Ook leer je hoe de kratomplant wordt verwerkt.

Kenmerken van de kratomboom

De groenblijvende boom groeit voornamelijk in Zuidoost-Azië. Hij bereikt een gemiddelde hoogte van 10 tot 25 meter. In zeldzame gevallen wordt de boom meer dan 30 meter hoog. Het wordt gekenmerkt door zijn sterke bladgroei. De plant heeft licht tot middelgroen blad en bruine tot grijze schors. Met het ouder worden wordt de schors dik en heeft diepe inkepingen.

Het blad heeft een kenmerkende bladschijf en bladsteel. In de regel zijn de stengels tussen de twee en vijf centimeter lang. Het blad is puntig en volledig gerand. Hij heeft een maximale lengte van 14 centimeter. Door zijn breedte tot tien centimeter heeft hij een elliptisch tot ovaal uiterlijk. De mitragyna-bladeren hebben gebogen zijnerven. Deze zijn bijzonder uitgesproken en goed zichtbaar aan de onderzijde van het blad.

Samenvattend heeft een Mitragyna plant deze kenmerken:

 • Dichte bladgroei
 • Hoge groeihoogte
 • Sterke schors
 • Puntige, gerande bladeren in ei- of ellipsvorm
 • Sterke en gebogen laterale aderen

Bladeren van de kratomboom

Verspreiding van de kratomboom

De kratomboom komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Meestal vind je de plant in de Filipijnen of Nieuw-Guinea. Inmiddels heeft de plant zich verspreid naar andere tropische gebieden. Om deze reden vindt u de bomen ook in:

 • Indonesië
 • Maleisië
 • Thailand
 • Brunei
 • Vietnam
 • Cambodja
 • Borneo
 • Balinees
 • Laos

teelt

Het kweken van kratomplanten is moeilijk. Er zijn twee verschillende manieren om de planten te laten groeien. Gebruik zaden of stekken om Mitragyna speciosa te laten groeien. Het beste is om meerdere stekken of zaden te gebruiken. Dit komt omdat de kans op succes bij het ontkiemen vrij laag is.

Om de kans op een succesvolle kweek te vergroten, kun je het beste verse kratomzaden gebruiken. Als de zaden te oud zijn, ontkiemen ze zelden of niet meer. Het is daarom aan te raden om meer geld uit te geven aan zaden van hoge kwaliteit, want alleen deze kunnen ontkiemen.

Een goed alternatief voor het planten van zaden zijn stekken. Om deze te laten groeien en bloeien, hebben ze optimale klimatologische omstandigheden nodig. In regio's buiten de tropen kan dit lastig zijn. Idealiter plant u daarom meerdere stekken. De wortelvorming van de kleine delen van de boom is problematisch. Een ander struikelblok kan de aantasting van schimmels zijn. Kratombomen zijn vatbaar voor schimmelaantasting, die in de vroege stadia dodelijk kan zijn.

Als u een stek wilt planten, kunt u het beste deze stappen volgen:

 • Plaats bevochtigd veenmos in een plantenpot
 • Steek het stekje in het substraat
 • Bescherm de potplant met een plastic zak. Het mag in het begin niet worden blootgesteld aan direct zonlicht. Direct zonlicht heeft alleen zin als de wortels van de stekken groeien.
 • Open de plastic zak regelmatig om de plant te laten wennen aan veranderende klimaten. Dit maakt ze resistenter en robuuster.
 • Zodra je stekje goed geworteld is, haal je het uit de zak en zoek je er een zonnig plekje voor.

Tip: Mitragyna speciosa heeft een rijke bodem nodig. Het moet veel stikstof bevatten. Zo krijgen de planten de energie die ze nodig hebben om het groeiproces aan te wakkeren.

Is het kweken van Kratom legaal?

In Duitsland is het legaal om kratombomen te kweken. Het is ook toegestaan ​​om de bladeren van de plant of de verpulverde kratom te consumeren of te verkopen. Er zijn echter ook hier uitzonderingen. Consumptie van concentraten is illegaal. Daarnaast is het verboden om producten met het stimulerende middel te verkopen aan de volgende doelgroepen:

 • minderjarigen
 • zwangere vrouw

actieve ingrediënten en verdere verwerking

De bladeren van kratomplanten bevatten twee actieve stoffen. Dit zijn mitragynine en 7-hydroxymitragynine. Door de verschillende verhoudingen van beide stoffen kunnen de effecten van Mitragyna producten sterk verschillen. Evenzo variëren de effecten afhankelijk van fysieke omstandigheden en toleranties. Het type kratomsupplement kan ook van invloed zijn op de effectiviteit ervan.

Je vindt kratom meestal in de volgende varianten:

 • bladeren
 • poeder
 • uittreksels

Het gebruik van bladeren is het meest veelzijdig. Ze zijn onder andere geschikt om op te kauwen. Door te kauwen maak je de werkzame stoffen los van de plantendelen en neem je deze oraal in. De plantcomponenten zijn ook geschikt voor thee.

Als je de voorkeur geeft aan kratompoeder of -extracten, consumeer dan bij een maaltijd of drankje. Puur genieten kan ook. De producten hebben een sterke eigen smaak en kunnen daarom erg wennen zijn.

Om te profiteren van een effectief supplement moet je letten op de verdere verwerking van kratom. Over het algemeen is het mogelijk om de bladeren na het drogen handmatig of machinaal te verwerken. De handmatige productie is zo voorzichtig dat de waardevolle ingrediënten in de bereiding behouden blijven. Aan de andere kant is handmatige verwerking complex en duur. Het is goedkoper om machinaal gemaakt poeder en extract te kopen.

Conclusie

Mitragyna speciosa is een tropische boom die wordt gekenmerkt door zijn hoogte en dicht gebladerte. De bladeren van de plant staan ​​bekend om hun stimulerende werking.

Het kweken van kratomplanten is moeilijk en in onze breedtegraden is het af en toe mogelijk met stekken of zaden. De reden hiervoor is dat de planten zelden wortels vormen en de neiging hebben tot schimmelaantasting als de luchtvochtigheid te hoog is. Het is daarom vaak goedkoper om bewerkte kratom bladeren in een winkel te kopen. Bij Worldpowder kun je gele, rode en groene varianten kopen in verschillende afwerkingen en maten. Meer informatie over de legaliteit van Mitragyna-producten is te vinden in de database van het Federaal Instituut voor Geneesmiddelen en Medische Hulpmiddelen .