Wat is guarana en wat zijn de effecten ervan?

oktober 12, 2023

Kratom World guarana elixir

Koffie is niet langer de koning van de cafeïne.

Hoewel koffie bekend staat om zijn cafeïnegehalte en miljoenen mensen het drinken om vroeg in de ochtend wakker te worden, is er nog een bes die een nog krachtiger stimulerend effect heeft. Maak kennis met guarana .

Guarana is een soort klimplant die afkomstig is uit het Amazone-regenwoud. Het wordt gevonden in Venezuela en sommige delen van Brazilië. Als klimplant hecht hij zich aan andere planten en groeit daarop op tot een hoogte van 12 meter. De guaranaplant produceert kleine, rode of bruine bessen ter grootte van een koffieboon; hij bevat zwarte zaden bedekt met witte vlokken, die een vreemd uiterlijk hebben dat doet denken aan oogbollen.

Het ziet er misschien onschuldig uit, maar deze kleine vrucht is echte raketbrandstof. Guarana bevat 4 tot 6 keer meer cafeïne dan koffie en is daarmee de koning van het koffiekoninkrijk. Elke bes bevat tot 4,5% cafeïne. Het wordt heel vaak verwerkt tot een ingrediënt in energieke drankjes of guarana-limonade, zoals Guarana Antarctica. Wat het cafeïnegehalte in guaranazaden betreft, kunnen de zaden naast een verhoogd energieniveau ook andere gezondheidseffecten hebben, omdat ze antioxidanten en andere waardevolle stoffen bevatten, zoals theobromine en theofylline, stimulerende middelen die sterk op cafeïne lijken. Studies tonen zelfs aan dat guarana alles kan doen, van het verbeteren van de gezondheid van de huid tot het vergroten van gewichtsverlies en meer.


Het verschil tussen koffie en guarana

Koffie is niet voor iedereen. De bittere smaak en de energieboost op de korte termijn kunnen velen van ons ertoe aanzetten een ander alternatief te vinden. In zo’n geval kan guarana de ideale keuze zijn.

Een van de grote voordelen van guarana ten opzichte van koffie is de langdurige stimulatie. De energievoorziening van guarana gaat langer mee dan koffie; Bovendien is de stimulatie doorgaans minder nerveus en heeft deze een duidelijker karakter. Guarana wordt langzaam in het lichaam opgenomen, wat resulteert in een aanhoudende afgifte van energie gedurende enkele uren - wat in schril contrast staat met de snelle opkomst en ondergang die we ervaren bij koffie.

Guarana bevat niet alleen een grotere hoeveelheid cafeïne dan koffie, maar bevat ook andere alkaloïden en vetten die honger- en dorstgevoelens kunnen onderdrukken. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom guarana vaak wordt gebruikt in afslankprogramma’s. Omdat er slechts een kleine hoeveelheid poeder nodig is, worden er vrijwel geen calorieën verbruikt.

 

De natuurlijke warmte die guarana in het lichaam creëert, staat bekend als thermogenese - een normaal stofwisselingsproces dat helpt opgeslagen lichaamsvet om te zetten in energie. Hoewel de cafeïne in zowel koffie als guarana dit proces vergemakkelijkt, wordt het verder versterkt door de theobromine en theofylline in guarana.

Als gevolg hiervan is guarana uiterst levensvatbaar en in veel opzichten een geschikter alternatief voor koffie. Het levert constante energie zonder nervositeit en bevat antioxidanten. Je zou kunnen stellen dat de snelle koffiestoot is wat sommige mensen 's ochtends nodig hebben om ze meteen op te vrolijken; Als u koffie door guarana als dagelijks drankje vervangt, kan er mogelijk langduriger energie vrijkomen die u door een drukke werkdag heen kan helpen.

 

 

Bonussen die Guarana geeft:

1. Kan de groei van kanker beperken.

Guarana is rijk aan verbindingen met antioxiderende eigenschappen. Deze omvatten cafeïne, theobromine, tannines, saponinen en catechines. Antioxidanten zijn nuttige verbindingen die de vorming van vrije radicalen helpen bestrijden en oxidatieve schade aan cellen voorkomen. Niet alleen dat, uit in-vitro-onderzoek is gebleken dat het zelfs bescherming kan bieden tegen chronische ziekten zoals hartziekten, kanker, diabetes en huidveroudering.

2. Vermindert vermoeidheid en verbetert de concentratie.

Guarana staat vooral bekend als een uitstekende bron van cafeïne, die helpt de concentratie en mentale energie te behouden. Cafeïne werkt door de effecten van adenosine te blokkeren, een stof die je hersenen helpt ontspannen. Het bindt zich aan de adenosinereceptoren en voorkomt de activering ervan.

3. Kan je helpen beter te leren

Experimenten hebben aangetoond dat guarana helpt om beter te leren en te onthouden. In één onderzoek werd gekeken naar de effecten van verschillende doses guarana op de stemming en het leervermogen. Deelnemers aan dit onderzoek kregen geen guarana of 37,5 mg, 75 mg of 150 mg. Mensen die guarana kregen, waren meer gefocust op hun taken en voerden deze sneller uit.

4. Kan eigenschappen hebben die gewichtsverlies bevorderen.

Dit komt door het cafeïnegehalte, dat de stofwisseling binnen 12 uur met 3-11% kan verhogen. Door de snellere stofwisseling verbrandt je lichaam in rust meer calorieën. Uit in vitro-onderzoek is ook gebleken dat guarana de genen kan onderdrukken die de vorming van vetcellen ondersteunen en de genen kan bevorderen die deze vertragen.

5. Bestrijdt vermoeidheid

Guarana is rijk aan cafeïne en de zaden bevatten een hogere concentratie cafeïne dan koffiebonen. Cafeïne werkt stimulerend en beïnvloedt de activiteit van sommige neurotransmitters in de hersenen, waardoor het energieniveau toeneemt. Daarom worden dranken als koffie en energiedrankjes vaak gebruikt als snelle hulp bij gebrek aan energie en vermoeidheid.

Sommige experimenten suggereren dat guarana, naast het bestrijden van fysieke vermoeidheid, ook kan helpen mentale vermoeidheid te verminderen. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Appetite toonde aan dat het gebruik ervan de psychologische vermoeidheid die gepaard gaat met constante mentale inspanning bij deelnemers kon verminderen.

6. Kan chronische diarree verlichten en constipatie genezen.

Guarana wordt al eeuwenlang gebruikt als een natuurlijk maagtonicum om spijsverteringsproblemen zoals chronische diarree en constipatie te behandelen. Het kan effectief zijn tegen diarree omdat het rijk is aan tannines of plantaardige antioxidanten. Tannines zijn plantaardige stoffen die de uitscheiding van overtollig water in de darmen voorkomen en daardoor diarree snel kunnen stoppen.

Aan de andere kant is guarana rijk aan cafeïne, dat als een natuurlijk laxeermiddel kan werken.

Cafeïne stimuleert de peristaltiek, een proces dat contracties in de darm- en dikke darmspieren activeert.


Dit kan constipatie verlichten door de inhoud in het rectum te duwen. Lage doses guarana leveren niet veel cafeïne op en zijn daarom effectiever tegen diarree. Hoge doses zorgen voor meer cafeïne en kunnen laxerende effecten hebben.

7. Kan pijn verlichten

Guarana wordt van oudsher door Amazonestammen gebruikt als pijnstiller. De pijnstillende eigenschappen van guarana zijn te danken aan het hoge cafeïnegehalte. Cafeïne speelt een rol bij het verminderen van pijn omdat het zich bindt aan adenosinereceptoren en deze blokkeert. Twee van deze receptoren – A1 en A2a – nemen deel aan het stimuleren van het pijngevoel. Wanneer cafeïne zich aan deze receptoren bindt, kan het het pijngevoel verminderen. Dit is een van de redenen waarom cafeïne vaak wordt aangetroffen in vrij verkrijgbare pijnstillers. Studies hebben aangetoond dat het de effecten ervan aanzienlijk kan vergroten.

8. Houdt de huid stralend

Dankzij het cafeïne- en antioxidantgehalte is guarana een uitstekende aanvulling op de natuurlijke huidverzorging. Cafeïne helpt de huid te beschermen tegen UV-straling. Het helpt ook de veroudering van de huid te vertragen en ondersteunt de bloedcirculatie en doorstroming. Een studie gepubliceerd in de Journal of Cosmetic Dermatology heeft aangetoond dat cosmetica die guarana bevatten, de huid strakker maken en rimpels onder en rond de ogen verminderen.

Verschillende in vitro-onderzoeken hebben ook aangetoond dat guarana de vorming van vetcellen kan vertragen en onderdrukken, waardoor de hoeveelheid lichaamsvet kan worden verminderd.

9. Kan beschermen tegen leeftijdsgebonden zichtproblemen

Het gezichtsvermogen verslechtert gewoonlijk geleidelijk met de leeftijd. Zonnestralen, slechte voeding en bepaalde levensstijlkeuzes zoals roken kunnen na verloop van tijd de ogen verslijten en het risico op een ooggerelateerde aandoening vergroten. Guarana bevat verbindingen die oxidatieve stress tegengaan, wat de belangrijkste risicofactor is voor leeftijdsgebonden zichtproblemen zoals maculaire degeneratie, cataract en glaucoom. Uit een onderzoek bleek dat mensen die guarana regelmatig gebruikten een beter zicht rapporteerden dan mensen die het matig of helemaal niet gebruikten.

In dezelfde onderzoeken voerden wetenschappers in vitro-experimenten uit om te bepalen of guarana oogcellen kon beschermen tegen stoffen die oxidatieve stress veroorzaken. Vergeleken met een placebo verminderde guarana de hoeveelheid DNA-schade en oogceldood aanzienlijk.

Niettemin is onderzoek op het gebied van guarana en leeftijdsgebonden slechtziendheid beperkt naar leeftijd. Er zijn meer studies bij mensen nodig voordat er een aanbeveling kan worden gedaan.

Hoe moet je guarana innemen?

Guaranasupplementen zijn verkrijgbaar in veel verschillende vormen: van guaranathee tot guarana-extract en meer. Guaranazaadpoeder wordt vaak toegevoegd aan dranken en producten waarvan wordt geadverteerd dat ze het energieniveau op natuurlijke wijze helpen verhogen. Het wordt vaak aangetroffen in mengsels van andere kruiden en planten met thermogene eigenschappen.

Hoewel er momenteel geen officiële richtlijnen beschikbaar zijn voor de dosering van guarana, blijkt uit het meeste onderzoek dat 1-2 maal daags 1 tot 2 gram het meest gunstig kan zijn voor volwassenen. Houd u aan deze dosering om de potentiële gezondheidsvoordelen te maximaliseren en het risico op bijwerkingen te minimaliseren.

U kunt HIER guaranacapsules van hoge kwaliteit en HIER fijn guaranapoeder kopen.

Bedankt voor het lezen van dit artikel,

Jouw team Kratom World