Is kratom gezond? Wij verduidelijken!

januari 05, 2024

Kratom gesund header

Kratom geniet wereldwijd een groeiende populariteit als voedingssupplement. Het biedt tal van potentiële voordelen, zoals pijnverlichting, verbetering van de stemming en meer energie. Er kunnen echter ook ongewenste bijwerkingen optreden. Om deze effecten te begrijpen, is het belangrijk om te weten wat de plant doet en welke invloed deze heeft op het lichaam.

In het volgende artikel leer je alles over de effecten van Kratom, hoe gezond het is en of Kratom ook gevaarlijk kan zijn.

De effecten van Kratom op de gezondheid

Kratom (Mitragyna speciosa) is een boom uit de rode familie, ook wel de koffiefamilie genoemd. Het groeit in Thailand en andere tropische landen.

In Zuidoost-Aziatische regio's worden de bladeren van de boom traditioneel gekauwd of er wordt thee van gemaakt. Dit wordt gedaan om vermoeidheid tegen te gaan en de werkproductiviteit te verhogen.

Daarnaast wordt kratom, met zijn gezonde werking, ook gebruikt bij religieuze ceremonies en om verschillende ziekten zoals pijn en diarree te behandelen. In sommige gevallen dient het zelfs als vervanging voor opium.

De twee belangrijkste actieve ingrediënten in kratombladeren, mitragynine en 7-hydroxymitragynine, werken samen met opioïdereceptoren in de hersenen. Bij hoge doses hebben ze een kalmerende, ontspannende en pijnstillende werking. Lagere doses resulteren in verhoogde alertheid in plaats van sedatie.

Sommige mensen in westerse landen gebruiken Kratom, met zijn gezonde eigenschappen, om pijn te behandelen of ontwenningsverschijnselen van opiaten te verlichten. In dit land is het voedingssupplement overal verkrijgbaar in de vorm van capsules, tabletten en vloeibare extracten.

Talrijke wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat kratom bepaalde chemische verbindingen bevat die interageren met de opioïdereceptoren in het lichaam, waardoor ontstekingen worden verminderd en chronische pijn wordt verlicht. Er wordt ook aangenomen dat het mensen ondersteunt die lijden aan aandoeningen zoals artritis, fibromyalgie of spierblessures.

Iemand met Kratom laat Kratom gezond achter

Is kratom gevaarlijk? Mogelijke bijwerkingen van kratom

In veel delen van de westerse wereld is Kratom nog relatief onbekend. Daarom rijst de vraag voor beginnende gebruikers of voor degenen die er een willen worden: is Kratom goed, ongezond of zelfs gevaarlijk?

Volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) komen er steeds meer meldingen van ongewenste bijwerkingen. Deze omvatten constipatie, verlies van eetlust en leverschade, evenals toevallen, hallucinaties en verwarring.

In de Verenigde Staten zijn ongeveer 50 sterfgevallen gemeld die verband houden met kratomgebruik. Het is echter nog niet duidelijk of er een direct, causaal verband bestaat tussen de sterfgevallen en kratom.

Typische negatieve effecten kunnen griepachtige symptomen zijn, zoals koude rillingen, zweten en misselijkheid. Braken, spierkrampen en pijn komen ook vaak voor. Andere mogelijke gevolgen zijn verminderde eetlust of diarree, evenals angst, prikkelbaarheid en depressieve stemming. Het kan ook leiden tot opvliegers en slaapstoornissen.

Er is een hoog risico op allergieën, vooral vóór het eerste gebruik. Daarom moet bij de eerste inname een kleinere dosis worden ingenomen om te testen op een mogelijke allergische reactie. Bovendien kunnen onzuiverheden in kratom allergische reacties veroorzaken.

De alkaloïde mitragynine in kratom remt het enzym cytochroom P450, wat kan leiden tot interacties met andere medicijnen (bijvoorbeeld MAO-remmers). Er kunnen ook effecten zijn op de enzymen cytochroom 2D6 en 1A2, evenals op UGT-substraten (UGT1A6) of op P-gp-substraten.

Mensen met hartproblemen, vooral tachycardie, mogen het voedingssupplement nooit gebruiken.

Kratom-consumptie: de hoeveelheid maakt het verschil

Kratom bevat alkaloïden zoals mitragynine en 7-hydroxymitragynine, die interageren met de opioïdereceptoren in de hersenen. Hierdoor ontstaan ​​zowel stimulerende als pijnstillende effecten. Afhankelijk van de variëteit, dosering en individueel consumptiegedrag kunnen deze effecten variëren van milde stimulatie tot sterke kalmerende effecten.

Dit brede spectrum aan effecten geeft Kratom gezonde eigenschappen, waardoor het aantrekkelijk wordt voor mensen die op zoek zijn naar pijnverlichting of gewoon iets nieuws willen proberen.

Bij lage doses (1-3 gram) produceert Kratom doorgaans stimulerende effecten zoals:

  • Verhoogde energie
  • Verhoogde aandacht
  • Meer motivatie
  • Betere bui
  • Verminderde stressniveaus
  • Verbeterde cognitieve functies
  • Grotere fysieke prestaties en uithoudingsvermogen

Bij een hogere dosering (5-6 gram) kunnen gebruikers sterkere effecten verwachten. Afhankelijk van de soort kan dit een euforische stemming of een intensere pijnverlichting veroorzaken. Sommige gebruikers omschrijven het ook als een “high” gevoel.

Het is echter belangrijk om te hoge doseringen te vermijden, omdat hun potentie onaangename bijwerkingen zoals misselijkheid of braken kan veroorzaken.

Conclusie: Begrijp Kratom en de gezonde effecten ervan goed

Als u begrijpt hoe dosering de effecten beïnvloedt, kunt u uw ervaring maximaliseren. Laten we, om beter te begrijpen hoe dit werkt, de verschillen in dosering tussen verschillende soorten eens nader bekijken.

Er zijn drie populaire kleuren, elke kleur heeft zijn eigen specifieke effecten, waardoor Kratom verschillende gezonde eigenschappen heeft.

  • Groene variant:
  • De groene variant is één van de populairste soorten op de markt. Het effect is mild en stimulerend tegelijk. Dit geeft je een boost aan energie en verhoogt de concentratie.

  • Witte variant:
  • Bij de witte soort moet je voorzichtig zijn met de dosering, omdat deze stimulerender is dan groene of rode kratom. Witte kratom kan ook bij hogere doses een mild euforisch effect hebben.

  • Rode variant:
  • Deze variant staat bekend om zijn pijnstillende eigenschappen en kalmerende effecten. Er zijn echter geen wetenschappelijke onderzoeken die deze eigenschappen of andere varianten bevestigen! De rode variant wordt algemeen beschouwd als de mildste vorm van Kratom.

    De bladeren van de Mitragyna Speciosa-boom (in de volksmond ook wel de Kratom-boom genoemd) worden Kratom genoemd. Alle op deze website beschreven inname-effecten dienen alleen om kennis over de stof zelf over te brengen en maken geen deel uit van de beschrijving van enig product dat wij aanbieden! Ze beschrijven en verklaren het vroegere gebruik in de herkomstlanden in Zuidoost-Azië.

    Kratom valt niet onder de Duitse drugswetgeving en is geen voedingsmiddel.

    Alle Kratom-producten die wij aanbieden zijn niet bedoeld om in het lichaam te worden opgenomen en wij raden het gebruik ervan dan ook uitdrukkelijk af. Ze zijn uitdrukkelijk niet bedoeld voor therapeutische doeleinden; het zijn geen cosmetica of voedingsmiddelen.

    Onze kratomproducten worden uitsluitend verkocht als natuurlijke kleurstof, voetbad, voor wetenschappelijke doeleinden en als visueel hulpmiddel. Het is niet bedoeld voor consumptie.