Yerba mate en Guayusa (Wayusa) en hoe ze verschillen

december 08, 2023

kratom world yerba maté guayusa wayusa effects

Yerba mate en Guayusa zijn twee krachtige plantaardige stoffen afkomstig uit Zuid-Amerika die worden gewaardeerd om hun verkwikkende en gezondheidsbevorderende eigenschappen. Hoewel deze kruidenaftreksels een gemeenschappelijke geografische oorsprong hebben, verschillen ze qua smaak, chemische samenstelling en culturele betekenis. In dit artikel zullen we de verschillen tussen Yerba mate en Guayusa onderzoeken en hun unieke eigenschappen en mogelijke gezondheidsvoordelen uitleggen.

Geschiedenis van Guayusa -  het werd en wordt nog steeds beschouwd als een heilige plant in veel inheemse culturen, vooral binnen de Shuar- en Kichwa-stammen. Deze plant werd niet alleen gebruikt als een manier om energie en aanmoediging te krijgen, maar ook bij verschillende rituelen en ceremonies. Guayusa werd vaak gezien als een brug tussen de fysieke en spirituele wereld en werd geassocieerd met belangrijke aspecten van het tribale leven.

Guayusa heeft ook een groot symbolisch belang in de Ecuadoraanse cultuur en werd een belangrijk symbool van de Ecuadoraanse nationale held en politicus Manuel J. Calle, die bekend stond om zijn inspanningen om natuurlijke hulpbronnen, waaronder Guayusa, te beschermen en duurzaam te gebruiken.(4)

 Julio Sánchez, een Ecuadoraanse kruidkundige, benadrukt dat "Guayusa een buitengewone betekenis heeft in onze cultuur. Het is een drankje dat ons energie geeft en mentale helderheid bevordert."

De geschiedenis van Yerba mate - gaat terug tot de inheemse stammen in Zuid-Amerika, waar het als een heilig kruid werd beschouwd. De geschiedenis van het drinken van mate gaat terug tot de tijd van de Guaraní-indianenstam. De lokale Indianen wisten al dat een aftreksel van Paraguayaanse hulst niet alleen het lichaam reinigt, maar ook de honger verdrijft en het lichaam energie geeft. Daarom gaven ze het terecht de bijnaam "Drank van de Goden".

Eeuwenlang was Yerba mate het middelpunt van sociale bijeenkomsten, vaak gedeeld tussen vrienden en familie via een gemeenschappelijk instrument in de vorm van een metalen rietje met een vast zeefje er onderaan dat een bombilla werd genoemd. Het staat bekend om zijn verkwikkende effecten en heeft in sommige culturen een vergelijkbare status als koffie in westerse samenlevingen.(4)

Johannes Löwenberg, een Duitse antropoloog, zegt: "Yerba mate is een essentieel onderdeel van de cultuur in Zuid-Amerika. Deze drank verkwikt niet alleen, maar brengt ook rust."

Laten we het nu even hebben over wat deze kruiden eigenlijk zijn

Guayusa is een groenblijvende struik waarvan de gedroogde bladeren worden gebruikt om een drankje te bereiden. Guayusa komt uit het Amazoneregenwoud en groeit in Ecuador, Peru en sommige delen van Colombia. Het wordt gemaakt door de bladeren van de Ilex guayusa-plant, die nauw verwant is aan Yerba mate, te koken. Het bevat natuurlijke cafeïne die energie geeft zonder nerveuze spanning. Guayusa biedt ook een rijk scala aan antioxidanten die kunnen helpen het lichaam tegen schade te beschermen en zo uw organen en lichaam gezond te houden.

Yerba mate wordt gemaakt van de bladeren van Ilex paraguariensis. Yerba mate heeft een sterke grondsmaak met een milde bitterheid, vaak vergeleken met groene thee, maar met een complexer en verkwikkender profiel. Het bevat cafeïne, theobromine (dat ook in chocolade zit) en een unieke mix van antioxidanten, vitamines en mineralen.(1), (2)

 Hoogleraar kruidengeneeskunde Alejandro Gómez herinnert ons eraan: "Yerba mate heeft een sterk effect op energie, maar ondersteunt tegelijkertijd de spijsvertering en het immuunsysteem."

Gezondheidsvoordelen en effecten van Guayusa en Yerba mate

Zowel Guayusa als Yerba mate hebben verschillende gezondheidsvoordelen. Studies tonen aan dat deze drankjes de focus kunnen verbeteren, vermoeidheid kunnen verminderen en de algehele vitaliteit kunnen bevorderen. Hun hoge gehalte aan antioxidanten helpt ook het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen en kan het risico op verschillende ziekten verminderen.

Het cafeïnegehalte van beide planten bevordert alertheid, helderheid van geest en een betere concentratie.

Yerba mate is in verband gebracht met een verbeterde spijsvertering, terwijl Guayusa van oudsher wordt gebruikt om maag- en darmklachten te verlichten.

Hoewel Yerba mate en Guayusa een gemeenschappelijke geografische oorsprong en verkwikkende effecten hebben, onderscheiden ze zich door hun aparte smaak, chemische samenstelling en culturele betekenis. Uiteindelijk komt de keuze tussen de twee neer op individuele voorkeur, het gewenste smaakprofiel en de gevoeligheid voor cafeïne. Het opnemen van een van deze kruidenaftreksels in uw dagelijks leven kan een uniek en gezond alternatief zijn voor conventionele stimulerende middelen zoals koffie. (3), (1)

Hoe Guayusa in te nemen en hoe Yerba mate in te nemen

Guayusa wordt meestal bereid met kokend water en heet gedronken. Yerba mate wordt traditioneel bereid in een gourd (kruis-rondvormige bak) en gedronken met behulp van een bamboestro, bekend als de hierboven genoemde "bombilla".  Beide dranken kunnen op smaak worden gebracht met honing, citroen of andere ingrediënten om hun bitterheid te verzachten.
Citaten van experts en wetenschappers onderstrepen het belang en de effecten van Guayusa en Yerba mate.

Hoogleraar kruidengeneeskunde Carlos Rodriguez benadrukt: Deze dranken hebben een lange gebruiksgeschiedenis en dragen bij aan zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid."

Kwaliteitsguayusa kunt u bij ons kopen in de vorm van gemalen bladeren voor thee en in de vorm van een fijn poeder voor een verfrissend drankje.

U kunt bij ons hoogwaardige Yerba mate kopen, groene Yerba mate voor thee en geroosterde Yerba mate met een rokerig aroma. Yerba Mate is ook het hoofdbestanddeel van TeaMate.

Als je meer wilt weten, kun je de video bekijken van Dr. Andrew Huberman, PhD. Zijn video's zijn beknopt en geverifieerd.

kratom world andrew hubart

[Dr. Andrew Hubermana PhD, geboren op 26 september 1975, universitair hoofddocent neurobiologie aan de Stanford University School of Medicine en partner van het sport- en voedingsbedrijf Momentous]

Bedankt voor het lezen,

Uw Kratom World

Referenties:

(1) General and Genetic Toxicology of Guayusa Concentrate (Ilex guayusa) - PubMed. (20. Oktober 2023). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26811391/
(2) Guayusa (Ilex guayusa L.) new tea: phenolic and carotenoid composition and antioxidant capacity - PubMed. (26. Oktober 2023). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28188617/
(3) The effects of caffeine intake on weight loss: a systematic review and dos-response meta-analysis of randomized controlled trials - PubMed. (23. Oktober 2023). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30335479/
(4) Guayusa Vs Yerba Mate - Ayusa Tea | Ayusa Tea. (26. Oktober 2023.). Ayusa Tea. https://ayusa.com.au/guayusa-vs-yerba-mate/