Kurkuma - Kurkuma: het geheim van de Japanse levensduur is ontdekt

september 12, 2023

Kratom World Turmeric Kurkuma Curcumin Curcuma India powder orange imunity shot

Het geheim van een lang leven is ontdekt

De Japanners hebben een hoge levensverwachting, die tot de hoogste ter wereld behoort. Okinawa, een Japans eiland in de Stille Oceaan, staat bekend om de uitzonderlijke levensduur van zijn inwoners. Er zijn veel 100-jarigen die tot op hoge leeftijd een actief en gezond leven leiden. Dit fenomeen heeft de aandacht getrokken van wetenschappers en onderzoekers die het geheim van de lange levensduur van Okinawa proberen te ontrafelen. Tegelijkertijd komen de meeste chronische ouderdomsziekten veel minder vaak voor onder de Japanners dan onder de westerse bevolking. Verschillende factoren dragen bij aan succesvol ouder worden en een gezonde levensverwachting, waaronder een caloriearm dieet dat rijk is aan fruit, groenten en vis. Bovendien bestaat er in Japan een wijdverbreid cultureel geloof dat ‘voedsel een medicijn is’.

Een factor die vaak in verband wordt gebracht met hun uitzonderlijke levensduur is de consumptie van kurkuma. Kurkuma staat algemeen bekend om zijn kenmerkende smaak en wordt veel gebruikt in de keuken van Zuid- en Zuidoost-Azië. De naam kurkuma komt van het Latijnse terra merita (verdienstelijke aarde) vanwege de gouden kleur van de grondwortel. Het kruid is afkomstig van de plant Curcuma longa, die tot de gemberfamilie behoort. Het wordt gekweekt voor de stengel, die wordt gedroogd en vermalen tot een geel poeder dat de bekende en populaire bitterzoete smaak heeft. Deze specerij wordt meestal gebruikt om voedsel zoals curries en Amerikaanse mosterd te maken en om boter en kaas te kleuren.

Het belangrijkste bestanddeel van kurkuma dat de aandacht heeft getrokken, is curcumine. Er wordt gezegd dat dit curcuminoïde polyfenol geneeskrachtige eigenschappen heeft, waaronder het helpen behandelen van ontstekingen, degeneratieve oogziekten en zelfs metabool syndroom. Polyfenolen zijn plantenmetabolieten waarvan wordt gedacht dat ze planten helpen zichzelf te beschermen tegen UV-straling, insecten, bacteriën en zelfs virussen. Ze dragen bij aan de bitterheid, zuurgraad, kleur, smaak en het oxiderende vermogen van voedingsmiddelen.

Wat zijn de belangrijkste gezondheidsvoordelen van kurkuma?

Het heeft antioxiderende eigenschappen. De waarde van beschermende stoffen zoals curcumine is dat ze het lichaam helpen de schadelijke effecten van celoxidatie te bestrijden. Na verloop van tijd kan dit proces leiden tot chronische ontstekingen en, als gevolg daarvan, leeftijdsgebonden ziekten zoals hartziekten, diabetes type 2 en kanker. Wanneer we beschermende antioxidanten in onze voeding opnemen, kan ons lichaam beter omgaan met het verouderingsproces en de daarmee gepaard gaande ontstekingen. Het helpt ook bij inspanningsgerelateerde ontstekingen en spierpijn.

Een ander actief ingrediënt in kurkuma is curmeron. Hoewel er minder bekend is over curmerone, suggereren onderzoeken dat het nuttig kan zijn bij de behandeling van ziekten zoals beroerte en de ziekte van Alzheimer, omdat het de celvernieuwing stimuleert en mogelijk het herstel van hersenfuncties kan bevorderen.

Het kan helpen bij indigestie omdat curcumine de galblaas stimuleert om gal te produceren, waarvan sommige mensen denken dat het de spijsvertering kan verbeteren. De Duitse Commissie E, die bepaalt welke kruiden veilig in Duitsland kunnen worden voorgeschreven, heeft kurkuma goedgekeurd voor spijsverteringsstoornissen. In een dubbelblind, placebogecontroleerd onderzoek bleek kurkuma de symptomen van gasvorming en een opgeblazen gevoel te verminderen bij mensen die lijden aan spijsverteringsstoornissen.

Verbetering van de cardiovasculaire gezondheid: Kurkuma kan een positief effect hebben op de hartfunctie. Het helpt bij het handhaven van een normaal cholesterol- en bloeddrukniveau, waardoor het risico op hartaandoeningen wordt verminderd. Okinawanen die regelmatig kurkuma consumeren, hebben een lagere incidentie van cardiovasculaire problemen.

Enkele manieren om kurkuma te gebruiken door Okinawanen:

Kurkuma is een essentieel ingrediënt in veel traditionele gerechten uit Okinawa. Eén van de bekendste gerechten is ‘gōyā champuru’, een groentemengsel waaraan kurkuma is toegevoegd. Kurkuma wordt ook gebruikt in soepen, curries, rijstgerechten en sappig vlees.

Okinawanen gebruiken kurkuma echter vooral in de vorm van drankjes (zo kun je ze HIER/ ZDE bereiden). Een populaire drank is ‘ukon-thee’ of ‘kurkuma-thee’, die op kurkuma is gebaseerd en vaak wordt geserveerd met honing en citroen. Deze drank is populair vanwege de gezondheidsbevorderende en spijsverteringseffecten.

Naast voedsel wordt kurkuma ook gebruikt in de traditionele Okinawaanse geneeskunde. De Okinawanen gebruiken ze als een natuurlijk middel om verschillende kwalen te verlichten. Curcumine heeft ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen die pijn en ontstekingen in het lichaam helpen verlichten. Kurkuma wordt ook gebruikt om het immuunsysteem te ondersteunen en spijsverteringsproblemen te behandelen.

Kurkuma wordt ook gebruikt in cosmetica. De lokale bevolking gebruikt kurkuma ook in cosmetische producten vanwege de positieve effecten op huid en haar. De curcumine in kurkuma heeft eigenschappen die de conditie van de huid helpen verbeteren, verzachten en ontstekingsreacties verminderen. Kurkuma wordt toegevoegd aan gezichtsmaskers, baden en andere cosmetische producten.

Het is duidelijk dat kurkuma een belangrijke rol speelt in het dagelijks leven van de Okinawanen. Hun aanwezigheid in de voeding en de traditionele geneeskunde draagt ​​bij aan hun lange levensduur en algehele gezondheid. Kurkuma is niet alleen een smakelijk en aromatisch ingrediënt, maar ook een krachtige bron van gezondheid en vitaliteit. Kurkuma heeft terecht zijn status als ‘superfood’ verdiend en wordt dankzij deze opmerkelijke eigenschappen steeds populairder in gezonde voeding.

In onze onlineshop - de toonaangevende aanbieder van hoogwaardige natuurlijke producten - heeft u de mogelijkheid kurkuma te ontdekken - kurkuma van de hoogste kwaliteit. Dankzij zorgvuldig geselecteerde bronnen en een behoedzame verwerking kun je er zeker van zijn dat het vers, natuurlijk en vol levengevende stoffen is. Wilt u profiteren van de gezondheidsvoordelen van kurkuma, dan biedt ons aanbod u een unieke kans om kurkuma van de hoogste kwaliteit direct in handen te krijgen. HIER

Je kunt HIER ook kurkuma in capsules kopen.

Als je niet genoeg hebt, kun je hieronder ook een video bekijken over hoe Okinawanen leven en kurkuma gebruiken. Wij hopen dat je het leuk vindt om ernaar te kijken, misschien met een kopje kurkuma!

Bedankt voor het lezen!

Jouw Kratom-wereld